Alles over Tulpen!

Zó geniet je zo lang mogelijk van je bosje tulpen

De start van het snijtulpenseizoen was de Nationale Tulpendag op het Museumplein. Vanaf nu staan de winkels weer vol met deze verse en kleurrijke Hollandse bloemen. Maar hoe zorg je ervoor dat je thuis zo lang mogelijk van deze prachtige bloemen kunt genieten? Wij spraken tulpen.nl en vroegen haar om een paar goede tips.

Tulpen in een vaas zetten doe je zo:

Om maximaal te genieten van jouw bos tulpen is het volgens bloemist belangrijk dat je aan het volgende denkt:

  • Gebruik altijd een schone vaas.
  • Voor de ultieme opname van water (tulpen slurpen water) kun je het beste een stukje van de stelen afsnijden. Maar let op, doe dit alleen als ze gerafeld en vochtig zijn. Zien de stelen er nog netjes en droog uit, dan is dit geen must.
  • Vul de vaas met voldoende koud water. Oftewel: niet een te kleine laag, want dat is zó op, maar ook zeker niet tot de helft, want dat is te veel en wordt vies. Hier hoef je overigens geen extra bloemenvoeding aan toe te voegen. Ververs het water vervolgens regelmatig.
  • Houd er rekening mee dat tulpen in de vaas nog een beetje groeien. Kies dus voor een vaas waar de tulpen nog ruimte hebben, of knip een extra stukje van de stelen af zodat ze op de goede lengte komen.
  • Verwijder de onderste bladeren van de tulpen, zodat er geen blad in het water hangt. Ook zorg je er op deze manier voor dat alle nodige energie naar de knop van de tulp gaat, waardoor het water op deze manier ook langer schoon blijft.
© iStock - azgek

Wat kun je doen als je tulpen gaan hangen?

"Doordat tulpen in de vaas nog een stuk groeien ontstaat de kans dat de tulpen gaan hangen. Als dit gebeurt, haal de tulpen dan uit de vaas, knip er een stukje af, verschoon gelijk het water in de vaas en je zult zien dat ze weer langzaam rechttrekken."

Kun je beter open of dichte tulpen kopen?

"Het hoort niet uit te maken of je dichte of open tulpen koopt. De kwekers plukken de tulpen op het juiste moment per soort. Soms is dat met een dichte bloem maar sommige tulpen blijven het langst staan als ze al een beetje open zijn. Dit kan dus per soort verschillen."

Een bosje tulpen mee in het vliegtuig

"Omdat tulpen zulke sterke bloemen zijn en ze best een tijdje zonder water kunnen (ga uit van maximaal 10 uur), is het ook een heel leuk cadeautje om mee te nemen.