Alles over Tulpen!

De Tulpenroute fietsen

Volg het spoor van de Veenmeermin

... langs bloeiende poldersagen over tulpen, boeren en tuinders

“Het lijkt erop dat er in de polders van Kaag en Braassem een mirakel leeft.”

Met die woorden overhandigde bijzonder hoogleraar geschiedenis de heer R.A. van Veen ons ongeveer een jaar geleden deze brief uit 1881, afkomstig uit het gemeentearchief, sectie mysterieuze, onopgeloste zaken. Het verhaal liet ons niet meer los. Toen de heer Van Veen niet veel later na een wetenschappelijke test de authenticiteit van de brief onomstotelijk vastgesteld had, besloten we om zelf op onderzoek uit te gaan.

Fietsers maken onderweg kennis met de Veenmeermin via tien fotopanelen van de hand van initiatiefneemster Erma Rotteveel. Zij fotografeerde de in de loop der tijd gevonden bewijzen over het bestaan van de Veenmeermin op een tot de verbeelding sprekende manier. Ieder fotopaneel vertelt een bijzondere, bloeiende poldersage over de relatie van de Veenmeermin met tulpen, boeren en tuinders. En over de sporen die ze achter heeft gelaten in het polderlandschap. Erma: “We hopen dat mensen de mooie omgeving rondom Kaag en Braassem zo met andere ogen gaan bekijken, en natuurlijk zelf ook op zoek gaan naar nieuwe Veenmeermin-bewijzen.”

Wie al fietsend het spoor van de Veenmeermin volgt, wordt rijkelijk beloond. Met een nieuwe kijk op onze prachtige omgeving én met tien fotopanelen onderweg. Heel veel fietsplezier!