Alles over Tulpen!

Tulpen in Ottawa

Als dank voor de genoten gastvrijheid gedurende de oorlog schonk Juliana na terugkeer in Nederland de stad 100.000 tulpenbollen. Hiermee werd Ottawa de tulpenhoofdstad van Noord-Amerika. En nog steeds stuurt Nederland ieder jaar tulpenbollen. Deze worden geplant op Parliament Hill, waar de regeringsgebouwen staan.

Het tulpenfestival

Sinds 1953 wordt het tulpenseizoen grootschaliger afgesloten Een tulpenfestival zag het licht. En dat wordt nog steeds ieder jaar gevierd. Als Nederlander die regelmatig naar vreemde oorden reist is het een vreemde gewaarwording om een stad zo vol tulpen te zien. En dat het grootste tulpenfestival van de wereld niet in Nederland is. Als je de Keukenhof niet als een festival beschouwt natuurlijk.

Op dertig locaties worden de bloemen geplant, maar het centrum van het festival is toch wel Commissioners Park. Velden met tulpen van verschillende rassen trekken toeristen uit binnen- en buitenland die niet lijken te kunnen stoppen met fotograferen en selfies maken. Maar er is meer. Het programma omvat muzikale optredens, gehouden in een tent gesponsord door de Nederlandse ambassade. Er is een kunstgalerij, een tentoonstelling over ecologische landbouw en een mogelijkheid om de tulpen in het land van oorsprong te zien in virtual reality. En zoals bij iedere publiekstrekker zijn er genoeg foodtrucks en kraampjes.

Een reeks bordjes langs een perk vertelt het verhaal van de koninklijke familie. Die opviel door hun bescheiden leven. Princes Juliana deed zelf boodschappen en kon gezien worden terwijl ze sneeuw schoof. Het verblijf van de familie en de geboorte van een prinses zijn nog steeds belangrijke elementen van het tulpenfestival.

Het tulpenfestival is ieder jaar in de twee weken voorafgaand aan Victoria Day. Informatie kun je vinden op tulipfestival.ca.