Joost Wesselman (52) uit Roelofarendsveen kweekt miljoenen tulpen, heeft een tulpenwebshop en is medeorganisator van Nationale Tulpendag. Het seizoen wordt zaterdag geopend met een oudhollands tulpenfeest: Typical Dutch!
Het is traditie: op de derde zaterdag in januari gaat het tulpenseizoen officieel van start. Dan zijn alle soorten en kleuren weer verkrijgbaar en dat wordt gevierd. ,,Je kan het vergelijken met de nieuwe haring”, zegt Wesselman. ,,Tulpen zijn er eigenlijk het hele jaar door, net als haring. Maar nieuwe haring is de allerlekkerste en nieuwe tulpen zijn de allerbeste.”
Nationale Tulpendag wordt deze keer gehouden op het Museumplein in Amsterdam. Daar wordt een reusachtige pluktuin aangelegd met 200.000 tulpen, waar het publiek gratis mag komen plukken. Ook is er een schaatsbaan. ,,Schaatsen is net zo typisch Hollands als tulpen. Daarom hebben we Olympisch schaatskampioene Irene Schouten gevraagd voor de opening. Het leuke is, zij komt ook uit de sector. Ze is de dochter van een tulpenkweker.”
De feestelijke seizoensaftrap wordt voor de tiende keer gehouden. Twee jaar kon het niet doorgaan door corona. ,,We hebben nog wel een alternatief programma gehouden met een tulpenvaartocht door de grachten en tulpenbakfietsen, maar dit jaar is de pluktuin weer terug van weggeweest. Niet op de Dam, maar op het Museumplein, zijn we ook heel blij mee.”
Er zijn in ons land zo’n 275 tot 300 tulpenkwekers en die produceren met elkaar jaarlijks 3,3 miljard tulpen
Joost Wesselman
Het Rijksmuseum doet ook mee met het tulpenfestijn. Daar start binnenkort een grote Vermeer-tentoonstelling met wereldberoemde werken als Het meisje met de parel. Zaterdag doopt Irene Schouten een nieuwe tulp geïnspireerd door het iconische schilderij. De nieuwe aanwinst, naar verluidt met ‘parelachtige gloed’, krijgt de naam Dutch Pearl. ,,Superleuk”, vindt Wesselman. ,,Heel benieuwd wat het publiek ervan zal vinden.”
Het leven van Wesselman staat al heel lang in het teken van de tulp. Met zijn bedrijf Wesselman Flowers produceert hij 125 miljoen tulpen per jaar en is daarmee een van de grotere tulpenkwekers. Ook is hij eigenaar van Tulpen.nl, een gigantische tulpenwebshop, waar ook andere kwekers tulpen aan leveren. Via Tulpen.nl worden 250 miljoen tulpen per jaar verkocht.
,,De tulp is heel groot in Nederland”, weet de kweker. ,,Rozen doen ook goed mee, maar de tulp knalt eruit. Er zijn in ons land zo’n 275 tot 300 tulpenkwekers en die produceren met elkaar jaarlijks 3,3 miljard tulpen. Daarmee is Nederland de grootste tulpenleverancier. Twee derde daarvan gaat naar supermarkten wereldwijd, een derde gaat naar de vakhandel zoals tuincentra en bloemisterijen en naar online.”
Tekst gaat verder onder foto.
Wesselman zit in het bestuur van Tulpenpromotie.nl, vertelt hij. En hoewel tulpen als zodanig tijdloos populair zijn, signaleert hij wel nieuwe trends.
,,Wat we nu veel zien zijn gemengde bossen: grote bossen met een bonte mix aan tulpen in minimaal vijf kleuren. Het traditionele bosje van tien tulpen in een monokleur verschuift naar een bos van twintig en gemixt. Ook heel populair zijn tulpen met de bollen er nog aan. Je zet ze op een grote schaal met een klein beetje water. Die tulpen staan veel langer. Op Tulpen.nl loopt het onwijs goed, dat gaat echt een grote trend worden.”
Ook helemaal hip: tulpenmerchandise. Volgens Wesselman willen mensen niet alleen een kale tulp, maar ook een leuke aankleding eromheen. ,,Mensen bestellen een kaartje erbij, of een mooie vaas, van modern tot delfts blauw. Chocola erbij is ook populair. We hebben ook sokken met tulpenprint gehad, maar dat liep wat minder hard.”